Seneste

Berntsen sætter spot på PC vs Nextgen - del 1

1432

22-10-2014 21:55

I forbindelse med købet og brugen af min nye computer, har jeg lavet denne lille todelte artikel. Denne første del af artiklen kommer til at handle om min motivation for at skifte fra konsolgaming til PC og om det rent finansielt faktisk kan betale sig at købe en PC i modsætning til en nextgen konsol, med lidt økonomisk kontrol.


PC-gaming eller konsol? Baggrunden for mit valg.


Det er ingen hemmelighed, at jeg siden jeg har været helt lille har været gamer. Jeg voksede op blandt Nintendo, Sega, Playstation, Amiga og DOS-baserede maskiner og har derfor prøvet lidt af hvert, igennem mit blot 26 år lange liv. Mest af alt, lærte jeg at sætte pris på de gode spil fremfor at holde mig til en konsol, selvom jeg holder meget af Nintendos mange fantastiske spil.


Day of the Tentacle var en af klassikerne jeg mødteDay of the Tentacle var en af klassikerne jeg mødte i min barndom

Som helt lille var det især Nintendo jeg spillede, men da jeg selv skulle købe min første maskine, blev det en PC. Det har været lige omkring tiden hvor Counter Strike udkom og man var først lige ved at skifte væk fra ISDN (omkring årtusindskiftet) og i de mange efterfølgende år var jeg rent PC-gamer. Jeg har ikke tal på hvor mange piratkopierede spil jeg nåede forbi i den tid: det var så nemt at kopiere kontra at anskaffe spillene ude i butikkerne til overpriser - og jeg gik stadigvæk i folkeskolen.


Det var først med Nintendo Wii (og min egen status som SU-modtager) at jeg tog springet over på en konsol, hvor jeg hurtigt fandt ud af hvor fedt det var, at lortet bare virkede (PC kunne jo have kompatibilitetsproblemer og indmaden kunne blive forældet) og så kunne man med Wiien jo købe en masse gamecube-spil billigt, så det var pisse fedt at være konsolejer. Indtil jeg indså jeg også måtte have en Xbox 360, fordi Wiiens motioncontrol blev for meget og GC var forældet, men efter at have købt en Xbox, var det sus og dus at være konsolgamer igen. 360ern bød på virkelig mange gode spil og sågar til 100-150 kroner, hvorfor jeg over årene har købt spandevis af spil. Faktisk, så tror jeg, at jeg kan tælle antallet af release-spil jeg har købt gennem tiden til Xbox 360, på to hænder.


Dark Souls - et af favoritspillene og så har jeg det på både på PC og Xbox
Dark Souls - et af favoritspillene og så har jeg det på både på PC og Xbox 360

Mange eventyr nåede jeg igennem på den kære Xbox 360, men med den næste generation er en ny tid kommet. Det oplagte ville naturligvis være at købe en Playstation (Xbox One er fejl på fejl), men i dette tilfælde tog jeg så en drastisk beslutning; jeg ville tilbage til PC, for pludseligt er det blevet ekstremt billigt at være PC gamer. Med Humble Bundles indtog, Steams mange fantastiske udsalg, Green Man Gaming, GOG.com osv, er det blevet muligt at få gode spil for næsten ingen penge. Rent faktisk havde jeg inden skiftet allerede 140 spil på steam, takket være Steamsale og Humble Bundle. De mange billige spil har gjort PC-platformen populær igen blandt gamere, og det har udgiverne også fået øje på, også selvom spillene er sælges billigt. Derfor er det kun meget få spil der er konsol-eksklusive, Microsoft støtter jo endda sit eget Windows, ved at lade xbox-eksklusive spil udkomme til PCen også.


Efter at have mødt konsollernes gode side, muligheden for at sidde i sofaen uden at få hold i nakken, besluttede jeg mig for, at det ikke skulle være den klassiske mus- og tastatur-gamerpc, men i stedet en pc, hvor jeg kunne bruge mine xbox-joystick via en receiver, så det stadigvæk føles som en sofa-konsol. Så jeg besluttede mig for at bygge en såkaldt micro-ATX-computer, som kan stå i mit TV-bord.


 Mit lille micro ATX-monstrum der står i TV-bænkenMit lille micro ATX-monstrum der står i TV-bænken

Men det er sgu da så dyrt at være PC-gamer?


På den korte bane er det naturligvis markant dyrere at anskaffe sig en PC, men på den lange bane ser det straks mere lyst ud for PC’en. For at vise, at det ikke bare er fanboyisme, vil jeg prøve at illustrere det:


               Jeg vil nu redegøre for hvor meget jeg cirka har brugt på PC-platformen for spil og hardware, hvori fremtidig beregning af opgraderingen af en PC naturligvis også skal være med, men hvor der naturligvis også skal tages højde for den fremtidige besparelse.


Mit setup (som kan ses i næste del af artiklen) kom til at koste 7150, men kunne være købt for omkring 6500, hvis man nøjes med kun en harddisk – jeg kører 256 gb SSD og 2 tb HDD. Og så var der også en 1100 kroner afskrivelse for mig, fordi jeg allerede havde en SSD i forvejen.


Til gengæld har jeg ikke haft købt et eneste spil til over 120 kroner, siden jeg købte PC’en i maj, for næsten et halvt år siden. Faktisk har jeg fra jeg købte PC’en i til nu (22. oktober) kun købt for 834 kroners spil, ligeligt fordelt på Humble Bundle (hvor pengene mest går til et godt formål) og Steam. Det er et gennemsnit på 139 kr. pr måned.


Nu vil jeg ikke nævne alle spil, jeg har fået siden maj, (og det skal siges jeg allerede havde et ganske fint spilkatalog inden jeg købte computeren) men blot nævne de mest markante indkøb:


 



Far Cry 3           Far Cry 3 Blood Dragon


Tomb Raider                                             Battleblock Theater


Jazz Punk                                                         X-Com Enemy Unknown


Just Cause 1-2                                          Bioshock 1-2                      


Deus Ex: Human Revolution                                       Mafia 2                      


Goat Simulator                                          The King of Fighters XIII                                           
Terraria                                    Hitman: Absolution  


 



Derudover har jeg også anskaffet mig en del klassikere, så som Rollercoaster Tycoon 1-2, Final Fantasy VII, TES: Oblivion og mange flere som også tæller med i regnskabet. I alt drejer det sig om omtrent 100 spil siden maj, til hvad der må blive ca. 8 kroner pr spil i gennemsnit. Der er selvfølgelig mange uberørte indie-spil, men alligevel er det meget underholdning for pengene, man får på en PC.


Der er også en ubekendt faktor i form af Steams forholdvist nye family-sharing, hvor man kan dele sine accounts med op til 4 andre. Det vil sige, at jeg har delt mine spil med en kammerat og på den vis fået fat på endnu flere spil, hvor jeg bl.a. har haft lånt Batman: Arkham Origins, Crysis, m.fl.


Det er naturligvis svært at sætte et regnskab op, for hvor meget jeg har sparet og i virkeligheden handler det faktisk ikke om hvor meget jeg har sparet, men om hvor meget jeg har fået for samme penge. Som Xbox-bruger er det i dag sjældent at man kommer under 100 kroner for retail-spil og 30 kroner for arkadespil (Worms koster stadigvæk 35 kroner på Xboxen - jeg fik en hel worms pakke for samme pris på humble bundle). Som Nextgen-ejer er det jo bare endnu dyrere. Jeg kan remse en lang række spil op, der koster uhyrlige summer til Xbox og PS, men det er livet nok nu nok alligevel for kort til (jeg kigger på dig, Call of Duty Classic til 105 kroner).


The Humble Origin Bundle var en af de mest imponerende bundles. Battlefield 4 var ikke udkommet på det tidspunkt!The Humble Origin Bundle var en af de mest imponerende bundles. Battlefield 4 var ikke udkommet på det tidspunkt!

Så man kan regne ud, at selvom jeg har lagt lige omkring det dobbelte for min PC i alt, så indtjenes det hurtigt og giver mig langt flere spiloplevelser, store som små. Og selvom jeg skal købe et nyt grafikkort (måske 2), lidt flere ram og måske en ny processor i denne generation for at kunne følge med, så giver det stadigvæk god mening. Jeg får jo langt flere spil for pengene.


Læs anden del af artiklen lige her